Features of the New QEII

The New QEII Hospital is:

Easy to find your way around – clinic space has been designed to group together services which work closely together. Each clinic zone is colour coded so that it’s easy to see where you are.  Patient representatives have helped us ensure that signs are clear and the hospital is easy to navigate.

Light and airy – The hospital has natural ventilation, with large opening windows and ventilation panels wherever possible. Artist Charlotte Mann has designed attractive window screen panels in laser cut stainless steel. These allow windows to be opened while the building to remain secure and patients’ privacy is respected.  There are 125 panels in different sizes and each panel took six hours to laser cut.

Welcoming and comfortable – Clinic waiting spaces have been designed to be comfortable and there is plenty of seating for patients and those accompanying them to appointments. All the waiting areas are adjacent to the central courtyard garden, providing natural light and views. The new café opens up onto a large courtyard so visitors can enjoy sitting outside in good weather. Softer, less clinical materials and surfaces have been used, where possible, with timber on the internal window frames and floors and porcelain floor tiles to create a more welcoming feel. The exposed concrete structure of the building has temperature regulating properties. This means it soaks up heat during warm weather allowing the inside to stay cool. In the summer, windows will be open at night to cool the concrete so it will stay a pleasant temperature during the day. The building also retains heat very efficiently in the winter.

Environmentally sustainable – The New QEII Hospital has been designed to be sustainable and environmentally friendly. The shape and layout of the building creates natural shading; the window glass helps prevent the building getting too hot from the sun, and the planted green roof encourages biodiversity.    

A space for the community – alongside the healthcare clinics there is space on the ground floor for community use. Open plan informal areas can be used by community groups for meetings and events, and there is an information point and space for private meetings. 

Drone Footage - New QEII Hospital.

Facts and figures

  • Size of the building – approx 8500m2
  • Central courtyard – 900m2 to be planted with trees and a garden with seating and pathways for patients and staff to enjoy
  • There are 443 rooms in the building
  • The outside of the building is covered in 4,000m2 of hand glazed tiles
  • The final car park will have 345 pay-on-exit car parking spaces, cycle parking spaces are also included in the build. 
  • The architects Penoyre & Presad, who have designed the QEII, have also worked on Children’s Eye Centre at Moorfields Eye Hospital, the health and wellbeing centre at  London’s Olympic Park and many other key civic buildings across the country
  • Each of the 125 window screen panels is a different size and takes 6 hours to laser cut from stainless steel. The designs for the screens were inspired by historic lace on display at Hatfield House
  • The hospital design takes inspiration from the Garden City concept (founded by Sir Ebenezer Howard in the 1920s), through its integration of gardens and building, use of materials − timber, render, glass and hung tiles − and its pitched roof line